Därför är ekonom ett fördelaktigt yrke

Ekonomi är ett brett område där det finns många olika karriärmöjligheter för utbildade ekonomer. Det är en fördel att veta vilken nisch som du är intresserad av och sedan skapa dig spetskompetens inom det området. Genom att prova olika roller kan du komma på vad du vill men även utvecklas.

Ekonom är ett brett yrke som innefattar olika inriktningar som nationalekonom, civilekonom, företagsekonom och redovisningsekonom. I dagsläget finns det många ekonomijobb ute på marknaden. Ekonomer är väldigt eftertraktade och utsikterna för ekonomer är goda oavsett vilken inriktning det gäller. Det viktigaste är att hitta din nisch som intresserar dig för att veta vart du ska börja söka jobb. Du kan exempelvis jobba som nationalekonom och där välja makro- eller mikroekonomi.

Ekonomi är ett brett område

Ekonom är ett begrepp som innefattar flera olika tjänster och yrken inom ekonomi. Det är oftast som en utbildning från universitet eller högskolan krävs för att kunna jobba inom ekonomi. Oavsett vilken inriktning inom ekonomi som du är intresserad av att jobba inom är förmågan att analysera väldigt viktig. Det är även en fördel om du har ett intresse för siffror. Om du vill arbeta inom affärsvärlden kan du jobba som finansekonom. Då kan du analysera information som sedan ligger till grund för hur investerare kan agera. Om du vill komma in i affärsvärlden är det stora företag, banker, fristående fondkommissionärer och konsultföretag du ska inrikta dig att få jobb hos.

Fördelar med ekonomyrket:

• Utmanande och roligt
• Ger stora möjligheter till att göra karriär
• Brett och mångfacetterat

Hitta ekonomijobb smidigt

Läget på arbetsmarknaden för ekonomer är stabilt. Om du vill göra karriär inom ekonomi är det en bra idé att inrikta dig på ett specifikt område. Det är inte sällan som spetskompetens efterfrågas och är attraktivt hos arbetsgivare. Om du är utbildad ekonom har du goda möjligheter att välja hur din karriärväg ska se ut. Du kan sträva mot att bli ekonomichef eller att ha någon form av ledningsansvar. För att ständigt utvecklas som ekonom är det en bra idé att skaffa dig bra arbetslivserfarenhet och prova olika roller. Om du jobbar på en arbetsplats som ekonom och känner att du har stagnerat i utvecklingen är det möjligen dags att söka dig efter ett nytt jobb som kan utmana dig och ge dig den utveckling som du vill ha. Om du vill jobba inom ett specifikt område som exempelvis affärsvärlden kan du hitta ett bra rekryteringsföretag som kan hjälpa dig att hitta rätt. Ett bra rekryteringsföretag har bra koll på arbetsmarknaden och har goda kontakter som kan hjälpa dig att få det jobbet som du önskar.

Skriv ett bra personligt brev

När du letar jobb som ekonom är det viktigt att veta vad du söker och hitta rätt jobb att söka. Läs igenom jobbannonsen noga och anpassa ditt personliga brev efter den för att öka chanserna att få komma på en intervju. Skriv ett nytt personlig brev för varje jobb som du söker. Sedan ska du lägga krut på att utforma ett bra CV som representerar dig och dina meriter på ett bra sätt.